http://www.frugallawstudent.com/wp-content/uploads/2007/10/halloween.jpg
CATEVA CUVINTE DESPRE ACEASTA SARBATOARE
Halloween
este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Originea numelui

Termenul Halloween a fost atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe'en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, sărbătoarea tuturor sfinților), All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Romania da ceasul inapoi cu o ora in noaptea de sambata spre duminica

Românii vor da ceasul înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 4.00 va deveni ora 3.00. Revenirea la ora de vară se va face în ultima duminică din luna martie a anului viitor, respectiv la 27 martie 2011, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră. CFR Călători anunţă că mersul trenurilor nu va suferi modificări. Astfel, trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00, iar cele care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00, ora oficială de vară, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare. Potrivit Observatorului Astronomic, în România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai şi 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie, până în prima duminică a lui octombrie. Din 1997, se trece la ora de vara începând cu ultima duminică din martie, până în ultima duminică din octombrie.

date sâmbătă, 30 octombrie 2010

0 comentarii to “AZI ESTE HALLOWEEN!!!”

Leave a Reply:

LASA MESAJUL TAU AICI.
PENTRU O SIMPLITATE MAI MARE ALEGETI DIN LISTA MODUL "NUME / ADRESA URL"

STIRI MONDENE, SOCIALE, TOT CE ESTE IMPORTANT SI TE INTERESEAZA!